e-kansalaisena Virossa – pari sanaa aloittelijalle – #diginäyt3

Viron e-kansalainen ei voi perustaa ihan noin vain yritystä Viroon työpöytänsä ääressä Helsingissä.

Hain Viron e-kansalaisuutta, jotta voin hoitaa asiani Viron suuntaan sujuvasti oman työpöytäni äärestä Helsingistä.
e-kansalaisuuden hakeminen oli käsittämättömän helppoa. Ainoa asia, joka vaati hieman vaivannäköä, oli määrämittaisen passikuvan hankkiminen.

Sähköisen lomakkeen täyttäminen vei tuskin kymmentä minuuttia.

Ja kyse oli kuitenkin e-KANSALAISUUDESTA.

Käynti ja osoite Virossa pankkitilin edellytys

Digitaalne isikutunnistus eli sähköisen ID-kortin sain noin viikon päästä hakemuksen lähettämisestä. Hintaa kortilla oli tuolloin 100 euroa, nyt muutaman euron enemmän.

Pian tuli ajankohtaiseksi pankkitilin avaaminen. Virossa toimivien pankkien verkkosivuilta löytyy lomakkeet pankkitilin avaamista varten, mutta loppuun prosessia ei voinut viedä verkossa.

Pankkitili on asiakkaan ja pankin välinen sopimus, joka pitää tehdä paikan päällä pankissa. Pankkitiliä ei avata, jos sinulla ei ole Virossa jotakin pysyvää, kuten yritystä tai osoitetta.
Yrityksen perustaa 18 minuutissa, mutta…

Yritystä ei voi perustaa ilman osoitetta Virossa.

e-estonia.com-sivusto kertoo kattavasti sähköisestä, älykkäästä Virosta, kuten e-kansalaisuuden tarjoamista mahdollisuuksista. Sivustolla kerrotaan esimerkiksi, että yrityksen rekisteröinti vie 18 minuuttia. Hyvin mahdollista, mutta vain, jos sinulla on osoite Virossa.

 

Hieno e-ekosysteemi

Tämän postauksen pointti ei ole kertoa, että eihän se Viron e-kansalaisuus toimikaan niin, kuin mainostetaan: milloin vain ja mistä päin maailmaa tahansa.

Olen vaikuttunut siitä visionäärisyydestä, jota virolaiset ovat osoittaneet ryhtyessään rakentamaan e-ekosysteemiään.

Ja sen jälkeen kun e-kansalainen on päässyt alkuun Virossa – tili on avattu tai yritys perustettu – niin sen jälkeen erittäin monet asiat toimivat sähköisesti milloin vain ja mistä päin maailmaa tahansa.

Se että yritystä ei voi perustaa ilman osoitetta ja että pankit päättävät itse asiakkaistaan, on omalta osaltaan osoitus siitä, että kyseessä on järjestäytynyt, länsimainen demokratia.

Itselleni e-kansalaisuus mahdollistaa sujuvan osaomistajuuden virolaisessa yriyksessä.

Nyt toivotan kaikille hyvää kuntavaalien jälkeistä tiistaita. Taas on suomalaisessa mediassa kirjoitettu sähköisen äänestyksen puolesta ja vastaan. Virossahan tuo käytössä. Tästä ja sähköisestä Virosta lisää myöhemmissä postauksissa.

PS. Digitalisaatiosta viestijänä on vielä todettava, että e-kansalaisuuden avulla Viro on brändännyt itsensä loisteliaasti digitalisaation kärkimaaksi. Aiheesta kerrotaan mielellään, aiheesta kysytään vieläkin mieluummin. Lisäksi jokainen e-kansalainen saa kirjan muodossa hienosti tiivistetyn paketin tietoa Virosta ja maan kulttuurista ja yhteiskunnasta. Kaiken kruunaa uutiskirje, joka noin kuukauden välein muistuttaa asiasta ja kertoo uusimmat kuulumiset aiheen tiimoilta.
Laita kommenttia – vastaan!
#Viro #ekansalaisuus #tautatyöt #digitalisaatio #viestintä
Kuva (c) Sari Putkonen

Tietoa kirjoittajasta

Sari

Viestinnän ammattilainen. #viestintä, #digitalisaatio #paikkatieto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *