Enkä edes tiedä, että minut on pelastettu tulipalolta – #diginäyt 1

Asunnosta 6B virtaa gigoittain tietoa. Tiedot kertovat, että:

Täällä asuu kahdeksasta viiteen -töissä kulkeva henkilö, joka herää kaksi tuntia ennen kuin lähtee töihin. Hän napsauttaa kahvinkeittimen päälle joka aamu kello 7.30.

Hän ottaa lattialämmitteisessä kylpyhuoneessa liian pitkiä suihkuja. Niinpä henkilön kylpyhuoneen suihkuhanan ledvalo vilkkuu epäekologisuushälytystä aamuisin kiihtyvään tahtiin kuuman veden virratessa lattiakaivoon.

Vedenlotrauksen vastapainoksi on todettava, että huoneiden lämpötilat ovat tässä asunnossa aavistuksen keskimääräistä alhaisempia.

Illalla kello 18.30 jälkeen keittiön sähkölaitteita pistetään päälle. Katsookohan Ylen kello kuuden uutiset ennen kuin laittaa iltapalaa? Televisio näyttää olevan auki lähemmäs puolta yötä.
Pyykkiä pestään urakalla sunnuntaisin.

Kylpyhuoneen lattialämmitys on pois päältä osan yöstä, kertovat sähkön kulutustiedot.

Laitteet kertovat, hyvä kuluttaja

Suomessa yhtenä ensimmäisistä maista maailmassa asennettiin kaikkiin huoneistoihin etäluettavat sähkömittarit, jotka yhdessä älykkään sähköverkon kanssa mahdollistavat kommunikoinnin asunnon sähköjärjestelmän ja myös sähkölaitteiden kanssa.

Jokaisella sähkölaitteella on omanlaisensa kulutusprofiili, josta voidaan päätellä, mikä laite milloinkin on päällä.

Sähkönkulutuskäppyröistä voidaan siis nähdä itse kunkin sähkökulutusprofiili.

Kulutustietoja voidaan hyödyntää, kun energiankulutusta halutaan tasata esimerkiksi verkon häiriötilanteessa. Siis lasketaan esimerkiksi lämminvesivaraajan lämpötilaa kuorman vähentämiseksi.

Kulutustietoja voidaan hyödyntää myös pyrittäessä kohti energitehokkaampaa asumista.

Tulevaisuus on täällä

Jari Koskinen AlternativeFuturesista puhui jokin aika sitten NewCo:n järjestämässä tilaisuudessa. Koskinen kehotti luomaan uutta ja menemään tulevaisuuteen. Herran innostamana painunkin sitten hetkeksi tulevaisuuteen.

Tai itse asiassa – varmaan näitäkin asioita jo testataan ja käytetäänkin, koska digitaliset palvelut yleistyvät nopeammin kuin meikämimmi niistä ehtii kirjoittaa.

Tulevaisuudessa ei enää tyydytä perästä päin tutkimaan sähkön kulutustiedoista, millainen energiasyöppö tai -säästäjä täällä asuu.

Minä laiskamato mitään säädä…

Enhän minä laiskamato mitään sähkölaitteiden kulutuksia jaksa vahtia, saati säätää. Niinpä minun asunnossani on antureita enemmän kuin jaksan laskea.

Anturit yhdistävät minut näkymättömin langoin esineiden internetin verkostoon. Tässä verkostossa, joka leviää ameeban tavoin kaikkialle, kulkee jo minunkin osaltani jatkuvasti gigoittain tietoa.

Rouvalla taitaa olla lämmin

Lauantaiaamupäivänä sormusanturistani lähtee huuto, että rouvalla on kuuma. Huoneen lämpötilaa madalletaan automaattisesti kohti sovittua tavoitelämpötilaa.

Anturoidut kodinkoneet viestittävät verkostoon jatkuvasti. Jos kahvinkeitin on ollut päällä 3 tuntia, se sammutetaan.
Minä en edes tiedä, että minut on pelastettu mahdolliselta tulipalolta.

Viesti kulkee kännykässäni olevaan appiin myös, jos lähempänä 80 vuotta käyvien vanhempieni asunnossa ei ole käynnistetty kahvinkeitintä aamulla klo kuusi aamulla, kuten on tehty viimeiset 60 vuotta.

Kyse ei ole vain minusta ja minun asunnostani ja minun mukavuudestani.

Myös taloyhtiö- tai kaupunginosatasolla seurataan sähkön kokonaiskulutusta ja sähkön hintaa. Kun hinta nousee yli tietyn rajan – kulutuspiikki uhkaa ja hinta nousee – kaukolämpöveden lämpötilaa lasketaan muutamaksi tunniksi energiankulutuksen laskemiseksi. Ja asukas sitä tuskin huomaakaan.

Että sillä lailla.

Kiitos, näky yksi oli tässä. Tai pieni aavistus aihepiiristä.

Kirjoittaja vastaa sisällöstä ja kaikista virhetulkinnoista. Taustatietoa olen kerännyt seuraavilta: professori Heikki Ihasalo Aalto-yliopisto & Granlund, digipäällikkö Teemu Lehtinen KIRA-digi, Saila Talaskivi, Fortum Power & Heat Oy ja Jari Koskinen AlternativeFutures.
Lisää dataa: DataBusiness, 6Aika ja Fiksu Kalasatama
#visio, #digitalisaatio, #paikkatieto, #viestintä, #viestintäskrivaus
Kuvat (c) Sari Putkonen

Tietoa kirjoittajasta

Sari

Viestinnän ammattilainen. #viestintä, #digitalisaatio #paikkatieto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *